NaujienosSveikata

5G ryšys – pavojingas? Štai, ką mano mokslininkai

0

Ypač greitas internetas gali pakeisti verslą. Bet kai kurie žmonės ypač susirūpino dėl jo įtakos žmonių sveikatai. Bet ar tam iš tiesų yra rimtas pagrindas? Pasirodo jau yra atlikta nemažai tyrimų, kurie padeda atsakyti į nerimą keliančius klausimus.

Svetainėje charge.org net yra kuriamos peticijos prieš 5G ryšio plėtrą. Pasaulio ekonomikai yra būtina ir toliau tobulinti technologiją, kuri gali turėti  didžiulį poveikį verslo greičiui. Tačiau tuo pačiu metu reikia užtikrinti, kad ši  yra saugi.

Mokslinis susirūpinimas dėl elektromagnetinės radiacijos JAV tęsiasi jau beveik 20 metų ir apima tam tikrą tyrimą. Jis teigia, kad didėjant radijo bangų dažniui žmonių smegenys sugeria daugiau radiacijos. Šio darbo rezultatai iš esmės buvo paneigti. Vis dėl to, naujausi mobiliųjų telefonų radiacijos tyrimai iškėlė daugiau klausimų, nei  suteikė atsakymų. Tai gali sukelti dar didesnį nepasitenkinimą naujomis 5G – didesnio dažnio radijo bangomis.

Kas yra tas 5G?

Tai belaidė technologija, kuri leidžia atsisiųsti didžiulius failus – filmus, žaidimus – daug greičiau bei iš esmės padidinti naršymo internete greitį. Šios belaidės radijo bangos veiks aukštesniame dažnyje nei  4G bangos. Pačios radijo bangos, vadinamos milimetrinėmis bangomis, taip pat bus trumpesnės. Naujosios aukštesnio dažnio bangos neįsiskverbia į pastatus ar medžius, kaip ir jų trumpesnės „pusseserės“. Dėl šios priežasties 5G ryšiui reikia didesnės infrastruktūros. Galiausiai, norint prisijungti prie 5G tinklo, reikės žymiai daugiau antenų, pastatytų viena šalia kitos. Jau trys telekomunikacijų paslaugų teikėjai Pietų Korėjoje paleido 5G tinklą. Keletas JAV įmonių taip pat vykdo parengiamuosius darbus, skirtus sumontuoti panašius tinklus. Tai procesas, kurį vykdant iškilo daugybė problemų.

Remiantis Elektros ir elektronikos inžinierių standartų asociacijos instituto duomenimis, nėra moksliškai pagristų įrodymų, kad lėtinis radijo bangų, kurių dažnis yra nuo 0 iki 300 GHz, poveikis keltų pavojų sveikatai – o 5G ryšio bangos neišeina už nurodyto diapazono ribų. Niujorko Universiteto ir  Templo universiteto medicinos mokyklos tyrėjai, teigia, kad greičiausiai trumpesnės radijo  bangos, siejamos su 5G tinklu, neįsiskverbs į žmonių odą. Todėl, tai bus dar mažiau susirūpinimą sveikata kelianti technologija už prieš tai buvusią.

Mokslas neturi įrodymų, kad 5G kenkia sveikatai

Vis dėl to, 2011 metais, Pasaulio sveikatos organizacijos Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra, teigė, kad elektromagnetinė radiacija galimai pasižymi kancerogeniniu poveikiu žmonėms. Šiuo metu ji yra priskirta tai pačiai kategorijai kaip benzinas, variklių išmetamosios dujos ar alavijo augalas. Yra atliekamas elektromagnetinės radiacijos poveikio žmonių sveikatai tyrimas, kurį apima ir  nepriklausomas 30 metų vykdomą tyrimas, vadinamas COSMOS tyrimu. Jis buvo pradėtas vykdyti 2007 metais. Tarptautinis konsorciumas paskelbė pirmąjį savo tyrimą spalį. Pastarasis tyrė galvos skausmo ir mobiliųjų telefonų naudojimo paplitimą. Mokslininkai analizavo telefonų įrašus paskutinius keturis metus ir uždavė tiriamiesiems  klausimus apie telefono naudojimą bei jų galvos skausmų dažnumą. Taip pat teiravosi, ar anksčiau jie buvo praradę klausą ar susidūrę su spengimu ausyse. Tyrimo metu nustatyta, kad nors daugiausia mobilųjį telefoną naudojusių asmenų šie tiek dažniau skundėsi galvos skausmu. Tačiau ši priežastis buvo greitai paneigta.

„5G yra besikurianti technologija, kuri dar nebuvo apibrėžta.”
Michaelis Vaidas

Nepaisant įrodymų, įrodančių tiesioginį ryšį tarp mobiliųjų telefonų ir žmonių sveikatos problemų, trūkumo, žmonės ieško kitų signalų. Tų, kurie įrodytų, kad šios radijo bangos gali būti kenksmingos sveikatai. Kai tyrimo Jungtinėje Karalystėje metu buvo nustatyta, kad didėja vieno sunkiai išgydomo smegenų vėžio  atvejų, kai kurie mokslininkai  dėl to apkaltino mobiliuosius telefonus, nes augliai  atsirado netoli ausų ir kaktos (tyrimas nesigilino į auglių priežastį).  Remiantis 2018 metais JAV Nacionalinės Toksikologijos Programos atlikta ataskaita, žiurkėnams, kurių kūnus veikė didelio dažnio radijo bangos, prilyginamos gaunamoms naudojantis  2G ir 3G  mobiliojo ryšio telefonais,  išsivystė piktybiniai širdies augliai. Keletas įrodymų nustatė ryšį  tarp gaunamos radiacijos kiekio ir antinksčių bei žiurkėnų smegenų auglių. Atlikus tyrimus su moteriškos lyties žiurkėmis, taip pat vyriškos ir moteriškos lyties pelėmis, nebuvo iki galo aišku, ar bet dalis išsivysčiusių auglių gali būti siejami su radijo bangų dažnio poveikiu.

Vis dėl to, tyrimai su žiurkėmis, nėra tokie pat kaip tyrimai su žmonėmis. Be to, žiurkės buvo veikiamos radijo dažnio bangų ilgesnį laiką ir didesniais kiekiais nei vidutinis mobiliojo telefono naudotojas. Galiausiai, tyrimui vadovaujantis mokslininkas Michaelis Vaidas per tyrimo pristatymą teigė, kad šis nėra niekaip susijęs su 5G ryšiu.

„Tyrimo metu nustatyta, kad nors daugiausia mobilųjį telefoną naudojusių asmenų šie tiek dažniau skundėsi galvos skausmu. Tačiau ši priežastis buvo greitai paneigta. “

Diskusijos iki šiol kelia ginčus. Ar elektromagnetinė radiacija gali pakenkti žmonių sveikatai? Daugelis mokslininkų teigia, kad žemo dažnio radijo bangos, kurias skleidžia mobilieji telefonai, nėra kenksmingos žmonėms. Didžioji dalis atliktų tyrimų yra nenuoseklūs. Nemaža dalis tyrimų priklauso nuo pačių dalyvių nuomonės apie savo patirtį. Dėl to, kad yra per daug aplinkos veiksnių, galinčių turėti įtakos pasireiškiančiam poveikiui sveikatai.

Be to, visi iki šiol atlikti tyrimai buvo atlikti su senesnėmis belaidėmis technologijomis. Nėra atlikta tyrimų apie 5G ryšio poveikį. Praėjusių metų vasarį, Konektikuto valstijos senatorius Ričardas  Blumentalis  išreiškė susirūpinimą dėl 5G tinklo poveikio žmonių sveikatai trūkumo. Kai kurie mokslininkai pareiškė esą susirūpinę ir prieš paleidžiant šį tinklą pareikalavo atlikti tolimesnius 5G tyrimus. JAV miestai kovoja dėl 5G tinklo paleidimo ne tik dėl galimo pavojaus sveikatai, bet ir naujųjų antenų estetinių trūkumų.

„Turite atskirti 5G rinkodarą nuo 5G technologijos“          
                                       Aleksas Gelmanas

Svarbu suvokti, kad viešumoje yra aktyviai diskutuojama apie šios technologijos politinį ir komercinį kontekstą. 5G tinklas pakeis greitį, kuriuo failai bus atsisiunčiami, todėl  pasikeis ir verslo našumas. Pirmosios šalys, kurios pritaikys šią technologiją, turės ekonominį pranašumą. Praėjusių metų pabaigoje beveik 5 milijonai žmonių Pietų Korėjoje pasirašė sutartis dėl 5G ryšio paslaugos. Kai kurie politikai galvoja, kad Rusija skleidžia propagandą JAV ir bando paskleisti nepasitikėjimą 5G ryšiu, siekdama sulėtinti šalies technologinę pažangą. RT America, Rusijos naujienų portalas, paskelbė keletą straipsnių apie  5G ryšį ir jo galimas grėsmes. Tuo tarpu Rusija jau išbando 5G ryšio technologiją Maskvoje. Argi ne paradoksas?

“Pasaulio šalys, kurios pirmosios pritaikys šią technologiją – turės ekonominį pranašumą.”

Kalbant apie 5G ryšio žalą sveikatai, svarbu pažymėti vieną faktą. 5G ryšis dar nebuvo plačiai išbandytas Jungtinėse Amerikos Valstijose.

„Privalu atskirti 5G rinkodarą nuo  5G ryšio technologijos,” – teigia Aleksas Gelmanas, įmonės „Vertical Bridge“ generalinis direktorius. Ši įmonė teikia mobiliojo ryšio bokštų įrenginius belaidžio ryšio įmonėms. „Yra daugybė nepagrįstų tvirtinimų, kad 5G ryšys yra tiesiog padidinto dažnio 4G ryšis, ir todėl nėra nustovėjusių tarptautinių standartų, apibrėžiančių 5G ryšį.“ Verizon, AT&T, ir kitos bendrovės teigia, kad jos jau atlieka 5G ryšio bandymus Jungtinėse Amerikos Valstijose. Vis dėl to, Gelmanas teigia, kad tarptautinė įmonių grupė 3GPP, apibrėžianti 5G ryšio parametrus, nepradės su specifikacijomis susijusių darbų iki 2020 metų pradžios.

Jau žinome, kad  5G ryšis  nepaplis po pasaulį dar bent kelis metus. Taip pat turi būti atlikti tyrimai. Jei vis dar nerimaujate dėl mobiliojo ryšio telefonų radiacijos poveikio jūsų sveikatai, naudokite laisvų rankų įrangą.


fastcompany.com informacija

Iš anglų kalbos vertė Inga Bočiūtė

Lietuvio istorija – mineralų paieškos mane atvedė į Maroką

Previous article

„Open Readings 2020“ kviečia į tarptautinę konferenciją su žymiausiais mokslo pasaulio atstovais

Next article

Jums gali patikti

Dagiau iš temos: Naujienos