Connect with us

Naujienos

Pyragų diena pagal L. Rimgailę – 6 patarimai ir 3 netikėti tobulo pyrago receptai

Avatar

Paskelbta

Lapkričio 6-ąją Lietuvoje jau tampa tradicija minėti Pyragų dieną, tačiau kasmet daugelis susiduria su ta pačia dilema – kokį naują receptą išbandyti? Juolab, kad pyragų ragautojų skonis keičiasi – ieškoma mažiau kaloringų ar veganiškų pyragų alternatyvų. Tačiau desertinės įkūrėja ir kulinarinės knygos autorė Liucina Rimgailė tikina – užtenka įprastus kvietinius miltus pakeisti kitomis alternatyvomis – štai jums ir naujas pyrago skonis, tekstūra ar net kvapas. Tad kokius juos rinktis ir kokius pyragus kepti?

„Yra daugybė priežasčių, kodėl gali prireikti pakeisti vienokią ar kitokią miltų rūšį: galbūt norėsite padidinti patiekalo maistinę vertę, išgauti kitokį skonį, pagaminti patiekalą tiems, kas netoleruoja glitimo, ar tiesiog neturite konkrečios miltų rūšies po ranka! Šiandienos kulinariniame pasaulyje eksperimentuoti su miltais – labai madinga, todėl leiskitės į šiuos kulinarinius eksperimentus ir jūs. Nustebsite, kiek daug išraiškingumo suteikia vos vieno ingrediento pakeitimas“, – tikina desertinės įkūrėja.

Nors perkamiausiais Lietuvoje išlieka aukščiausios rūšies kvietiniai miltai, tačiau pastebima, kad populiarėja ir visų grūdo dalių (avižų, grikių, kviečių, rugių) miltai, taip pat speltų kviečių miltai.

„Įvairių rūšių miltai turi skirtingus technologinius rodiklius, todėl iš esmės gali pakeisti ne tik gaminio skonį, bet ir tekstūrą. Pavyzdžiui, pilno grūdo miltai gali suteikti birios arba netgi traškios tekstūros, o rafinuoti miltai suteiks pyragui purumo ir „oriškumo“. Nuo miltuose esančio baltymo glitimo, kurio kiekiai miltuose ženkliai skiriasi, priklauso gaminių apimtis, purumas, vandens įgėrimas. Todėl reikėtų nuspręsti – kokį kepinį – purų, minkštą, ar atvirkščiai – sodrų ir sunkų jūs mėgstate labiau“, – tikina miltus gaminančios įmonės kokybės vadovė Vita Petravičiūtė.

Kokius miltus rinktis gardžiausiam pyragui?

Miltų įvairovė lentynose šiandien didžiulė, tačiau kaip išsirinkti tuos, kurie labiausiai tiks pyragui?

„Populiariausia klasikinių kvietinių miltų alternatyva – speltų miltai, nes juos lengviausiai įtraukti į receptus, be to, šie miltai tinka ir jautriems gliutenui. Speltos miltams būdingas švelnus, šiek tiek saldus riešutų poskonis. Taip pat begliutenė versija – avižiniai miltai, kurie puikiai sugeria drėgmę, minkština tekstūrą. Jie puikiai suderinami su riešutais, karamele, medumi“, – pasakoja saldumynų knygos autorė.

Tačiau nevertėtų bijoti ir kitokių – kur kas sodresnių miltų, pavyzdžiui, grikių ar ruginių.

„Grikių miltai žinomi dėl išskirtinio žemiško skonio ir malonaus kartumo, bet būsite nustebinti net tokiais akcentais kaip gėlių, samanų ar subtilus medaus poskonis. Grikių miltai labai dera kepiniuose su vaisiais. Beje, mums įprastus rugių miltus, iš kurių kepama duona, galime panaudoti ir pyraguose! Jie ypatingai gerai dera su sodriais priedais, pavyzdžiui, karčiuoju šokoladu“, – sako L. Rimgailė.

6 gero pyrago sėkmės patarimai

Tačiau vien miltų nepakanka – kaip iš tiesų išsikepti gardų pyragą?

Visų pirma – miltai pyragui irgi turi būti šviežūs! Neleiskite jiems spintelėse užsibūti metų metus, laikykite sandariai ir hermetiškose talpose.

Kai kuriems miltams reikia laiko, kad iš drėgnų ingredientų absorbuotų drėgmę. Todėl, jeigu reikia, leiskite tešlai „pailsėti“.

Pasiruoškite visus ingredientus iš anksto ir juos pasverkite ar išmatuokite.

Tikrinkite orkaitės temperatūrą ir kepkite pagal nurodymus. Beje, švelniai uždarinėkite orkaitės dureles – kietas smūgis gali išlaisvinti tešloje esančius oro burbuliukus.

Maišykite atsakingai. Vieni receptai reikalauja energingo ir ilgo plakimo, kiti siūlo maišyti švelniau ir trumpiau.

Naudokite reikiamą kepimo indo dydį. Jei jūsų kepimo indas yra per didelis, pyragas bus plonesnis ir išsikeps daug anksčiau, nei nurodo receptas, todėl yra rizika jį sudeginti.

3 pyragų receptai pagal Liuciną Rimgailę

„Šįkart pyragų dienai rekomenduoju panaudoti rudens sezono gėrybes. Pirmiausiai dėl to, kad jų užauga labai daug ir dažnas suka galvą, ką su jomis daryti. Antra, kepiniai su daržo gardumynais yra labai jaukūs. Galiausiai, į tešlą įmaišius daržovių ar vaisių, kepiniai tampa sveikatai palankesni, o ir jų savybės tik pagerėja: biskvitai tampa drėgnesni, sūrio pyragai tampa kremiškesni, o tokie vaisiai kaip obuoliai ir slyvos suteikia saldžiarūgščio skonio“, – pasakoja L. Rimgailė.

Desertinės įkūrėja dalinasi trimis išskirtiniais pyragų receptais:

1. Obuolių pyragas su spelta miltais

„Speltos miltai turi mažiau gliuteno, jų kepinys taip lengvai neiškils, todėl šie miltai puikiai tiks trapios tešlos pyragui. Beje, speltos miltai geriau sugeria drėgmę, todėl atsakingai matuokite drėgnų ingredientų kiekius. Dėl ​​šios priežasties spelta ir naudojama pyraguose su tokiais ingredientais kaip morkos, cukinijos ar vaisiai“, – pasakoja miltus gaminančios įmonės atstovė.

Tešlai reikės: 2 stiklinių (po 250 ml) šviesių speltų kviečių miltų, 200 g šalto sviesto, 2 v. š. šalto vandens, 4 kiaušinių trynių, 1/3 stiklinės cukraus pudros. Taip pat galite įdėti 1/2 stiklinės mėgstamų maltų riešutų. Įdarui reikės:4 rūgščių obuolių, rudojo cukraus arba medaus pagal skonį, 1 šaukšto cinamono, 1-2 v. š. citrinos sulčių, 1 v. š. bulvių krakmolo, 1 v. š. maltų džiūvėsėlių, 4 kiaušinių baltymų, 1/2 stiklinės cukraus pudros.

Tešlos ingredientus sudėkite į dubenį ir „kapokite“ sviestą, o paskui sumaišykite tešlą iki vientisos masės. Ją suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą 1-2 val. Obuolius nulupkite ir supjaustykite vidutinio dydžio griežinėliais. Sudėkite cukrų, prieskonius, krakmolą ir džiūvėsėlius. Atskirame dubenyje išplakite baltymus iki standumo, pabaigoje dalimis supilkite cukraus pudrą ir dar paplakite.

2/3 šaltos tešlos iškočiokite ir išklokite 20-21 cm skersmens formą. Sudėkite obuolius, tuomet baltymus, o likusią tešlą sutarkuokite ant viršaus. Kepkite apie 50 min. iki 180 C įkaitintoje orkaitėje.

 

2. Veganiškas šokoladinis tortas su burokėliais ir avokadais

„Kai dirbate su tešla, jos iškilimas yra gyvybiškai svarbi kepimo proceso dalis. Todėl galite išbandyti vadinamuosius „self-raising“ miltus. Jie palengvina gaminimą namų sąlygomis, nes į aukščiausios rūšies miltus gerai apskaičiuotomis proporcijomis įmaišomos kildinančios medžiagos. Juos naudodamos namų šeimininkės gali būti ramios, jog kepami keksiukai ar pyragai iškils, o valgant nesijaus per daug kepimo miltelių arba sodos“, – teigia L. Rimgailė.

Tešlai reikės: 3 stiklinių (po 250ml) „Self-raising“ kvietinių miltų, 170 ml kakavos, 250 ml rudojo cukraus, 2 kupinų v. š. maltų linų sėmenų, 6 v. š. šilto vandens, šiek tiek vanilės pastos/ekstrakto, žiupsnio druskos, 500 ml keptų ir sutrintų burokėlių, 250 ml augalinio pieno. Kremui reikės:2 prinokusių, šaltų bananų, 2 prinokusių avokadų, 10 minkštų datulių, 6 kupinų šaukštų nesaldintos kakavos, agavų sirupo pagal skonį.

Linų sėmenis užpilkite šiltu vandeniu ir leiskite išbrinkti. Visus sausus ingredientus sumaišykite dubenyje. Sudėkite ten burokėlių piurė, supilkite augalinį pieną ir vanilės pastą arba ekstraktą. Viską išmaišykite. Tuomet sudėkite linų sėmenis. Viską dėmesingai išmaišykite, kad tešla būtų vientisa. Supilkite į 23 cm skersmens kepimo formą ir kepkite apie valandą, 180°C temperatūroje.

Visus kremo ingredientus smulkinkite iki vientisos masės. Padėkite į šaldytuvą, kad šiek tiek sutvirtėtų. Iškepusį biskvitą atvėsinkite ir perpjaukite per pusę arba į 3 lakštus. Ant kiekvieno užtepkite paruošto kremo ir taip sluoksniuokite vieną po kito. Viršų galima puošti kuo įvairiausiai: smulkintais riešutais, šviežiomis uogomis ar malta kava.

3. Slyvų pyragas su pilno grūdo speltos miltais

Tešlai reikės: 3 stiklinių (po 250ml) visų grūdo dalių speltų kviečių miltų, 250 g šalto sviesto, 2 kiaušinių trynių, 8 v. š. šalto vandens, 6 v. š. cukraus pudros, 3 a. š. cinamono, 0/5 a. š. kardamono, žiupsnio druskos. Įdarui reikės: 6-8 slyvų, 1/4 stiklinės rudojo cukraus, 1/2 stiklinės migdolų miltų, 2 a. š. cinamono, 1/2 a. š. kardamono, 3 v. š. bulvių krakmolo.

Visus tešlos ingredientus sudėkite į smulkintuvą ir greitai užmaišykite tešlą, kurią įvyniokite į maistinę plėvelę ir valandai padėkite į šaldytuvą. Galima tešlą suminkyti ir rankomis, tik reikia daryti tai greitai, kad tešla gautų kuo mažiau rankų šilumos.

Slyvas nulupkite ir supjaustykite griežinėliais. Sudėkite į dubenį ir sumaišykite su cukrumi, migdolų miltais, krakmolu bei prieskoniais. 2/3 tešlos iškočiokite ir išklokite kepimo formą. Į vidų sudėkite įdarą. Tuomet iškočiokite likusią tešlą ir ja užklokite pyragą. Prispauskite kraštus, kad viskas susijungtų. Aptepkite lengvai išplaktu kiaušiniu ir kepkite apie 45 min., 180°C temperatūroje. Iškepusį pyragą pabarstykite cukraus pudra arba aptekite mėgstamu džemu – labiausiai tiktų slyvų arba abrikosų.

Skanaus!

Skaityti toliau
Advertisement

Naujienos

Paveiktų šalių sąrašą papildė Malta, Slovakija ir Slovėnija, išbraukiamas – Velsas

Avatar

Paskelbta

2020 11 27

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) duomenimis, Lietuva ir toliau stabiliai rūpinasi gyventojų testavimu dėl koronaviruso (COVID-19). Lapkričio 26 d. atnaujinta statistika rodo, kad mūsų šalis yra septinta pagal atliekamų testavimų reitingą iš 31 Europos šalies. Testavimas ir kontaktų su sergančiaisiais atsekimas bei greitas jų izoliavimas išlieka pagrindinėmis priemonėmis, slopinant viruso plitimą.

Remiantis duomenimis, kuriuos ECDC surinko iš oficialių nacionalinių šaltinių 31 Europos šalyje lapkričio 16-22 d., testavimo nuo koronaviruso (COVID-19) apimtys buvo didžiausios Liuksemburge (11,3 ištestuoti žmonės 100 tūkst. gyventojų) Kipre (9,3) ir Danijoje (8,7). Lietuva pagal testavimo rodiklį (2,8 ištestuoti žmonės 100 tūkst. gyventojų) buvo septintoje vietoje ir ženkliai lenkė Latviją, buvusią 14 vietoje, ir 29 vietoje likusią Lenkiją.

Pagal ligoninėse nuo COVID-19 gydomų pacientų skaičių, tenkantį 100 tūkst. gyventojų, geriausia padėtis buvo Suomijoje. Čia rodiklis siekė 1,5 žmogaus 100 tūkst. gyventojų. Lietuva šioje kategorijoje buvo 10-ta (rodiklis 30,8), Estija – penkta, Latvija – septinta, Lenkija – 18-ta. Prasčiausia situacija Bulgarijos gydymo įstaigose – ji buvo ECDC sudaryto reitingo apačioje. Šioje valstybėje ligoninėse nuo COVID-19 gydomų žmonių skaičius siekė 83 žmones 100 tūkst. gyventojų.

Naujausiais ECDC duomenimis, laikotarpiu nuo lapkričio 9 d. iki lapkričio 22 d.,  mažiausiai žmonių nuo koronaviruso infekcijos mirė Suomijoje (2,4 žmonės 1 mln. gyventojų). Estija pagal šį rodiklį buvo 4 vietoje (10,6 žmogaus 1 mln. gyventojų), Latvija – 8 vietoje (29,7), Lietuva – 13 vietoje (61,2), Lenkija – 28 vietoje (148,8). Koronavirusas daugiausiai gyvybių nusinešė Čekijoje (226,7).

Laikotarpiu nuo lapkričio 9 d. iki lapkričio 22 d., Lenkijoje teigiamų testų rodiklis, lyginant su kaimyninėmis valstybėmis, buvo didžiausias (46,4 proc. teigiamų atvejų), Estijoje – mažiausias (5,7 proc. teigiamų atvejų), Lietuva iš 31 Europos šalies yra 20-ta pagal teigiamų atvejų skaičių (14,5 proc. teigiami atvejai).

Laikotarpiu nuo lapkričio 9 d. iki lapkričio 22 d., mirštamumas nuo koronaviruso Europos Sąjungoje (ES), Europos ekonominėje erdvėje (EEE) ir Jungtinėje Karalystėje, remiantis ECDC duomenimis, buvo 95,3 atvejai milijonui gyventojų.

Išsamiau galite susipažinti čia: https://covid19-country-overviews.ecdc.europa.eu/

ECDC reguliariai teikia glaustą besikeičiančios epidemiologinės situacijos apžvalgą, tiek pagal atskiras šalis, tiek ES, EEE ir Jungtinės Karalystės bendrai, remdamasis dienos ir savaitės duomenimis iš įvairių šaltinių.

SAM Spaudos tarnyba

Skaityti toliau

Naujienos

Persirgę koronavirusu galės tris mėnesius nesiizoliuoti po aukštos rizikos kontakto

Avatar

Paskelbta

2020 11 27

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) duomenimis, Lietuva ir toliau stabiliai rūpinasi gyventojų testavimu dėl koronaviruso (COVID-19). Lapkričio 26 d. atnaujinta statistika rodo, kad mūsų šalis yra septinta pagal atliekamų testavimų reitingą iš 31 Europos šalies. Testavimas ir kontaktų su sergančiaisiais atsekimas bei greitas jų izoliavimas išlieka pagrindinėmis priemonėmis, slopinant viruso plitimą.

Remiantis duomenimis, kuriuos ECDC surinko iš oficialių nacionalinių šaltinių 31 Europos šalyje lapkričio 16-22 d., testavimo nuo koronaviruso (COVID-19) apimtys buvo didžiausios Liuksemburge (11,3 ištestuoti žmonės 100 tūkst. gyventojų) Kipre (9,3) ir Danijoje (8,7). Lietuva pagal testavimo rodiklį (2,8 ištestuoti žmonės 100 tūkst. gyventojų) buvo septintoje vietoje ir ženkliai lenkė Latviją, buvusią 14 vietoje, ir 29 vietoje likusią Lenkiją.

Pagal ligoninėse nuo COVID-19 gydomų pacientų skaičių, tenkantį 100 tūkst. gyventojų, geriausia padėtis buvo Suomijoje. Čia rodiklis siekė 1,5 žmogaus 100 tūkst. gyventojų. Lietuva šioje kategorijoje buvo 10-ta (rodiklis 30,8), Estija – penkta, Latvija – septinta, Lenkija – 18-ta. Prasčiausia situacija Bulgarijos gydymo įstaigose – ji buvo ECDC sudaryto reitingo apačioje. Šioje valstybėje ligoninėse nuo COVID-19 gydomų žmonių skaičius siekė 83 žmones 100 tūkst. gyventojų.

Naujausiais ECDC duomenimis, laikotarpiu nuo lapkričio 9 d. iki lapkričio 22 d.,  mažiausiai žmonių nuo koronaviruso infekcijos mirė Suomijoje (2,4 žmonės 1 mln. gyventojų). Estija pagal šį rodiklį buvo 4 vietoje (10,6 žmogaus 1 mln. gyventojų), Latvija – 8 vietoje (29,7), Lietuva – 13 vietoje (61,2), Lenkija – 28 vietoje (148,8). Koronavirusas daugiausiai gyvybių nusinešė Čekijoje (226,7).

Laikotarpiu nuo lapkričio 9 d. iki lapkričio 22 d., Lenkijoje teigiamų testų rodiklis, lyginant su kaimyninėmis valstybėmis, buvo didžiausias (46,4 proc. teigiamų atvejų), Estijoje – mažiausias (5,7 proc. teigiamų atvejų), Lietuva iš 31 Europos šalies yra 20-ta pagal teigiamų atvejų skaičių (14,5 proc. teigiami atvejai).

Laikotarpiu nuo lapkričio 9 d. iki lapkričio 22 d., mirštamumas nuo koronaviruso Europos Sąjungoje (ES), Europos ekonominėje erdvėje (EEE) ir Jungtinėje Karalystėje, remiantis ECDC duomenimis, buvo 95,3 atvejai milijonui gyventojų.

Išsamiau galite susipažinti čia: https://covid19-country-overviews.ecdc.europa.eu/

ECDC reguliariai teikia glaustą besikeičiančios epidemiologinės situacijos apžvalgą, tiek pagal atskiras šalis, tiek ES, EEE ir Jungtinės Karalystės bendrai, remdamasis dienos ir savaitės duomenimis iš įvairių šaltinių.

SAM Spaudos tarnyba

Skaityti toliau

Rajonas

Covid-19 statistika Vilniaus rajone

Avatar

Paskelbta

Atsižvelgdami į vis besikeičiančią epidemiologinę situaciją šalyje, nuo šiol, remiantis Lietuvos statistikos departamento ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos oficialia informacija, pateiksime apibendrintą svarbiausią Covid-19 statistiką Vilniaus rajono savivaldybėje.
Lapkričio 27 d. duomenimis Vilniaus rajone patvirtinti 25 nauji Covid-19 susirgimo atvejai. Šiuo metu iš viso Vilniaus rajone Covid-19 serga 1 129 asmenys, nuo pandemijos pradžios – 1 687 asmenys. Pasveiko – 558 asmenys, mirė – 7 Covid-19 liga sirgę asmenys. Izoliacijoje šiuo metu yra 820 asmenys.
Plintantis koronavirusas įsisuko ir į švietimo įstaigas. Iš 62 Vilniaus rajono savivaldybės pavaldume esančių švietimo įstaigų šiuo metu Covid-19 atvejai fiksuojami 30 mokyklų. Nuo spalio 22 d. iki lapkričio 27 d. imtinai iš viso serga 91 asmuo, iš jų 47 moksleiviai ir 44 suaugę asmenys (mokytojai ir (ar) personalas).
Deja, bet ne išimtis ir Vilniaus rajone socialinės globos paslaugas teikiančios įstaigos. Remiantis Vyriausybės sprendimu, socialinės globos įstaigų darbuotojams prevenciniai tyrimai atliekami vienam darbuotojui ne dažniau kaip kartą per dvi savaites, be to tiriama nuo 10 iki 20 proc. konkrečios įstaigos darbuotojų. Savivaldybės duomenimis, nuo lapkričio 24 iki 27 d. imtinai fiksuojama 9 Covid-19 teigiamų tyrimo atsakymų tarp Vilniaus rajono socialinės globos įstaigų darbuotojų ir 24 atvejai tarp socialinės globos gyventojų. Visi minimi atvejai yra lengvi arba besimptomiai.

 
Ugdymo organizavimas
Paskelbto Lietuvoje antrojo karantino metu ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus vaikai bei pradinių klasių mokiniai, taip pat specialiųjų mokyklų ir specialiųjų klasių mokiniai ugdymo įstaigas lanko kaip ir įprastai, t. y. fiziškai dalyvaujant užsiėmimuose. Tuo tarpu vyresniems (5-12 klasių) moksleiviams pamokos organizuojamos nuotoliniu būdu arba derinant nuotolinį su kasdieniu būdu.
Pagal ikimokyklinio, priešmokyklinio ir pradinio ugdymo programas ugdomiems vaikams, vyresniems nei 6 metai, ugdymo proceso metu neprivaloma dėvėti nosį ir burną dengiančių apsaugos priemonių. Kitiems moksleiviams dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones – privaloma.
Neformalusis vaikų švietimas vykdomas nuotoliniu būdu arba nesant galimybių vykdyti laikantis Vyriausybės nustatytų būtinų saugos reikalavimų, neformalusis vaikų švietimas yra sustabdytas.
Priešmokyklinukams, pirmokams ar specialiųjų mokyklų vaikams, kuriems vyksta įprastas kontaktinis ugdymas, maitinimas vyksta įprastai, tik laikantis visų operacijų vadovo rekomendacijų. Tuo tarpu moksleiviams, kuriems pamokos organizuojamos nuotoliniu būdu, Vilniaus rajono savivaldybės švietimo įstaigos užtikrina sausų maisto davinių teikimą. Kilus klausimų dėl maisto organizavimo, tėvai turi kreiptis į švietimo įstaigą.
 
Socialinių paslaugų įstaigų veikla karantino metu
Vilniaus rajono socialinių paslaugų įstaigos karantino metu ir toliau veikia, tačiau siekiant užkirsti kelią viruso plitimui pažeidžiamiausiose visuomenės grupėse, griežtai laikomasi visų Vyriausybės nustatytų saugumo reikalavimų.
Siekiant užkirsti kelią viruso plitimui įstaigose, kuriose daugiausia yra rizikos grupei priklausančių asmenų, draudžiamas visų stacionarių socialinių paslaugų įstaigų, šeimynų, grupinio ir bendruomeninio gyvenimo namų gyventojų lankymas. Išimtis taikoma tik terminalinės būklės gyventojų lankymui ir (ar) asmenims, kurių lankymasis įstaigoje susijęs su pareigų atlikimu.
 
Asmens sveikatos priežiūros paslaugos
Šeimos gydytojo konsultacijai VšĮ Vilniaus rajono centrinėje poliklinikoje, Vilniaus rajono ambulatorijose ir BPG kabinetuose priimami tik iš anksto registruoti pacientai. Registracija tel. (8 5) 247 0027 arba https://registracija.vrcp.lt/.  
Nuotoliniu būdu šeimos gydytojo komandos nario konsultacija teikiama, kai įtariama užkrečiamoji liga (karščiuojantys pacientai), kai paciento būklė leidžia jam teikti nuotolines paslaugas, pakartotinės konsultacijos, vaistų, medicinos pagalbos priemonių išrašymo, tyrimų rezultatų įvertinimo bei nedarbingumo pažymėjimų išdavimo atvejais.
Pirmoji šeimos gydytojo komandos nario konsultacija tiesioginio kontakto būdu teikiama dėl ūmaus sveikatos būklės pablogėjimo, kurio priežastis nežinoma arba dėl reikšmingo anksčiau nustatytos ligos ar sveikatos sutrikimo pablogėjimo pacientui. Kontaktiniu būdu ir toliau bus teikiamos odontologijos, nėščiųjų, gimdyvių ir naujagimių sveikatos priežiūros, vaikų ir suaugusiųjų skiepijimo pagal Nacionalinę imunoprofilaktikos programą paslaugos, taip pat konsultacijos vykdant ligų prevencijos programas.
Karščiuojantys pacientai kontaktiniu būdu konsultuojami tik po nuotolinės šeimos gydytojo konsultacijos.
Vilniaus rajono centrinės poliklinikos darbo laikas: pirmadienį – penktadienį 7.00–20.00 val., šeštadienį 8.00–12.00 val., sekmadienį nedirba.
Nemenčinės poliklinikos pacientai į tiesiogines ir nuotolines gydytojų konsultacijas kviečiami registruotis tel. (8 5) 237 1365, (8 5) 237 1562 arba internetu www.nempol.lt.
Nemenčinės darbo laikas: pirmadienį – penktadienį 7.00-17.00 val., šeštadienį 8.00-12.00 val., sekmadienį nedirba.
 
Bibliotekų, kultūros centrų ir muziejų veikla
Lietuvoje paskelbto karantino metu atšaukti visi šiuo laikotarpiu turėję vykti renginiai bibliotekose, kultūros centruose ir muziejuose, todėl pandemijos ir karantino metu kultūrinis gyvenimas ir veikla persikėlė į virtualią erdvę. Nuo 2020 m. gruodžio 10 d. Vyriausybės sprendimu leistas muziejų ir galerijų lankymas ne didesnėmis nei 2 žmonių grupėmis. Taip pat bus leidžiamos ekskursijos, kai jose dalyvauja ne daugiau nei 2 asmenys, išskyrus šeimos narius.
Vilniaus rajono savivaldybės centrinėje bibliotekoje ir bibliotekos struktūriniuose padaliniuose lankytojai į bibliotekų patalpas neįleidžiami, tačiau dominančias knygas ir leidinius gali užsakyti nuotoliniu būdu – internetinėje svetainėje https://virvb.libis.lt/content/login.jsp, Centrinės bibliotekos ir struktūrinių padalinių elektroniniais paštais ir telefonais (kontaktų sąrašas pridedamas). Rekomenduojama pirmiausia užsisakyti knygas, gauti patvirtinimą, kad jos paruoštos, ir tik tada eiti į biblioteką. Leidinius grąžinti rekomenduojama vienkartiniame plastikiniame maišelyje.
Nemenčinės ir Rudaminos daugiafunkciniai kultūros centrai ir jų skyriai bei Vilniaus rajone veikiantys muziejai karantino metu savo lankytojus sekti naujienas bei dalyvauti renginiuose kviečia nuotoliniu būdu.
Kviečiame pasekti ir pamėgti Nemenčinės daugiafunkcinis kultūros centras – NDKC ir Rudaminos DKC Facebook paskyras bei dalyvauti skelbiamose konkursuose ir nuotoliniuose koncertuose. Taip pat savo nuotolinę kultūrinę veiklą Facebook tinkle skelbia ir NDKC bei RDKC struktūriniai padaliniai.
Vilniaus krašto etnografinio muziejaus Facebook paskyroje pamatysite virtualias parodas ir įvairias pamokėles.
Raginame laikytis visų koronaviruso infekcijos plitimo prevencijos priemonių – rankų higienos, kosėjimo, čiaudėjimo etiketo, tinkamai dėvėti asmens apsaugos priemones, laikytis fizinės distancijos ir kita.
Būkime sveiki! Saugokime ir saugokimės!
 

Skaityti toliau

Skaitomiausi

Copyright © 2020 vilnieciams.lt