Naujienos

Didžiausi mitai, susiję su picomis

0

Vienas populiariausių ir mėgstamiausių patiekalų pasaulyje – pica. Tačiau kiek žinome apie šio valgio istoriją ir pateikimą?

Picos – bene populiariausias maistas į namus. Savaitgalį ar per atostogas, kai norisi atsipalaiduoti, pailsėti ir nestovėti prie kriauklės, pilnos nešvarių indų, tai – geriausia alternatyva. Bėgant laikui toks šiuolaikiškas sprendimas tampa įprastas, greitas ir labai paprastas. Nepaisant to, picos apipintos daugybe mitų, su kuriais susiduriama dar ir šiandien.

Picos tešla turi būti šviežia

Paprastai žmonės linkę rinktis maistą, kuris yra šviežias, tačiau ne visais atvejais tai turėtų būti rodiklis. Jei galėtų pasirinkti tarp šiandien pagamintos ir dviejų dienų senumo tešlos, greičiausiai daugelis rinktųsi šviežesnę. Šiuo atveju tai būtų didelė klaida, mat paprastai pagrindinis picos papločio ingredientas yra mielės. Taigi, atitinkamoje temperatūroje palikus pastovėti tešlą kiek ilgiau nei vieną dieną, pastaroji daugiau iškyla ir įgauna gerą skonį.

Pica – greitas ir nesveikas maistas

Viskas priklauso nuo paruošimo. Pasirinkus tinkamus, šviežius ir maistingus ingredientus, tokius kaip šviežios daržovės ir maistingos kruopos, galima pagaminti net labai sveiką picą. Šiandien picerijose populiarios ir vegetariškos ar net veganiškos picos. Tokio patiekalo gaminimas savarankiškai, namuose gali užtrukti ilgiau ir kainuoti brangiau, todėl puiki alternatyva – maistas į namus.

Picos tėvynė – Italija

Nors pats terminas „pica“ pirmą kartą buvo paminėtas Italijoje, istorikai teigia, kad pirmieji picas pradėjo gaminti graikai. Tiesa, tai nebuvo kažkas panašaus į šiandieninę picą – labiau į plokščią duonos riekelę, kurią, teigiama, jie pagardindavo medumi ir lauro lapeliais. Pati populiariausia pica –  „Margarita“. Tokią galima rasti visų picerijų meniu. Beje, patiekalo spalvos – raudona (padažas), balta (mocarelos sūris) ir žalia (baziliko lapeliai) atitinka Italijos vėliavos spalvas.

Pica – pigus maistas

Tiesa, Italijoje šis patiekalas seniau buvo laikomas varguolių maistu, o pasiturintys kepdavo picas tik tam, kad pamatuotų, kaip greitai įkaista krosnis. Tik 1889 m. aukštuomenė leido sau pradėti valgyti tokį valstiečių pamėgtą patiekalą.

Manantiems, kad pica visuomet yra pigus maistas, į namus pristatomas vienos valandos bėgyje ir dažniausiai neviršijantis 15 eurų, vertėtų labiau pasidomėti. Renato Viola sukurta pica „Louis XIII“ yra nominuojama pačia brangiausia visame pasaulyje: jos kaina siekia net 12 000 $! Pica pagaminta gardinant ją tikru mocarelos sūriu, trijų rūšių ikrais, norvegišku omaru ir Australijoje rankomis surinkta rausvąja druska. Ar vis dar manote, kad tai visuomet pigus maistas?

„Peperoni“ pica – populiariausia Italijoje

Galite užsisakyti šią populiarią picą Italijoje, tačiau ji bus su paprikomis („pepperoni“, verčiant iš italų kalbos,  „paprika“) ir be mėsos. Italai neturi tokio dalyko, kaip „peperoni dešra“: tai amerikiečių mėgiamas ingredientas.

Picą galima pašildyti tik mikrobangų krosnelėje ir orkaitėje

Maistas į namus dažnai išgelbsti neturinčius daug laiko, užklupus svečiams ar tiesiog nusprendus pasilepinti. Tačiau ką daryti, kai alkanomis akimis prisisakėte per daug ir maistas spėjo atvėsti? Teiginys, kad picą galima šildyti tik mikrobangų krosnelėje ar orkaitėje, tėra dar vienas mitas. Vis labiau populiarėjantis būdas – šildymas keptuvėje. Tokiu būdu išlaikomas tobulas traškumas, kurio nepavyktų išgauti šildant patiekalą įprastai.

Garsiąją „Havajų“ picą sukūrė havajiečiai

Italijoje ananasai ant picos kai kuriuose regionuose gali būti vertinami net labai prieštaringai, mat manoma, kad pastarieji gadina picos skonį. Klausimas tik vienas – kas ir kur sugalvojo tokią neįprastą kombinaciją? „Havajų“ pica išties skamba ir yra egzotiška, tačiau jos gimtinė visai ne Havajai, o Kanada. Pirmasis, sugalvojęs ir patiekęs tokią picą, buvo kanadietis Sam Panopoulos.

Picos jau kurį laiką yra pats populiariausias patiekalas pasaulyje, ir jį kiekviena šalis interpretuoja, gamina savaip. Maistas į namus jau tapo kasdienybe, o drąsiausi sugalvoja net ir patys pamėginti išsikepti šį visų pamėgtą patiekalą – tik, žinia, ir tam reikia šiokių tokių įgūdžių.

aina.lt informacija

Kaip savarankiškai įrengti butą ir jį išnuomoti?

Previous article

Ką apie mus pasako mūsų batai?

Next article

You may also like

More in Naujienos